Sunday, December 3, 2006

Musiikkimausta

Kun ihmisiltä kysyy musiikkimausta, kaikki paitsi hevarit vastaavat "ihan laidasta laitaan" tai "mää oon aika kaikkiruokanen".

8 comments:

Anonymous said...

Jos olisit itse muusikko, niin silloin makusi alkaisi todennäköisesti siirtymään tiettyyn lajiin. On hienoa olla mieltä asioista.

-M-

Pekka Eskimo said...

"laidasta laitaan" tyyppejä on kahdenlaisia: niitä jotka kuuntelevat sitä mitä radiossa tulee. kuuntelevat laidasta laitaan koska mikä tahansa kelpaa. ja niitä jotka ajattelevat, että nämä yleisesti tunnustetut musiikkityylit kuvaavat huonosti niitä olennaisia piirteitä, joista musiikissa tykkää.
Minä ainakin tykkään joistan melodian ja rytmityksen piirteistä, joita epämuusikkona en osaa nimetä, mutta jotka eivät kuitenkaan esiinny pelkästään yhden musiikkityylin piirissä, eikä musiikkityyli ole kovin hyvä ennuste sille, että löytäisin haluamiani piirteitä. musiikkityylien määritykset kun tuntuu liittyvän aika pitkälti artistien asusteisiin, kitaran säröisyyteen ja lauluäänen möreyteen.
Niinkuin, että kun rockbändi tekee version michael jacksonin biisistä niin se on rokkia, mutta kun michaej jackson esittää saman biisin niin se on poppia. jos tykkää biisin melodiasta, niin miten vastaa kysymykseen "tykkäätkö rokista vai popista"

Herra Unkka said...

Tuntuu, että mitä enemmän tyyppi on "musiikkimiehiä", sitä vaikeampaa on saada hänestä irti mitään konkreettisia mielipiteitä parhaista musiikkilajeista, bändeistä tai biiseistä. Musiikin rakastajat eivät halua leimautua vain jonkin tietyn musiikin ystäviksi (eivätkä sitä tietysti olekaan). Sama pätee esim. elokuvaharrastajiin; on aivan turha kysyä leffafriikiltä lempielokuvaa, vastauksena saa varmasti vain epämääräistä muminaa kysymyksen mahdottomuudesta tai sellaisen 50 leffan listan.

Anonymous said...

Rytmi on musiikin helpoin elementti. Tämän vuoksi näemme kuinka mahot tanssivat diskoissa aivot narikassa, taustalla soidessa barbie girl.

Se mitä musiikki on vaikea määritellä. Itse ajattelen, että absoluuttinen musiikki on pelkkiä ääniä. Toisaalta pelkkää äänisuhteiden matematiikkaa ajan funktiona. Soittotaito on pelkkää hermojumppaa, mutta tyylitaju on älykkyyttä. Populaarimusiikki on lyriikkaa. Tärkeätä on tarina, tai ainakin pitäisi olla. Rockia ei olisi ilman kitaraa ja rumpuja.

-M-

Herra Unkka said...

Itsellenikin on tosin vaikea nimetä suosikkibändejä, vaikken juuri musiikkimiehiä olekaan. Asia on niin, että on satoja, ellei tuhansia bändejä ja artisteja, joiden jostakin biisistä pidän. Toisaalta, en pysty nimeämään yhtäkään bändiä tai artistia, joiden koko tuotannosta pitäisin. Jopa sellaisen levyn nimeäminen, jonka kaikista biiseistä olisin pitänyt, on vaikeaa. Yhdistävää tekijää ihailemilleni lauluille en keksi... Sen voin kuitenkin sanoa, että epämusikaalisena heppuna sanoitus on minulle selkeästi laulun tärkein osa.

Herra Unkka said...

-M-: Musiikillinen ja matemaattinen äly ovat sellaisia juttuja, joita en koskaan voi ymmärtää: minulle ei ole kumpaakaan suotu edes vähää alusta! Olen joskus vähän kateellisenakin katsellut kuinka syvästi musiikki puhuttelee joitakin ihmisiä. Muuten, mitä tarkoittaa "maho"?

Anonymous said...

Maho on lehmä, josta ei tule maitoa tai jota ei voi lypsää.

-M-

Pekka Eskimo said...

eikä ole. maho tarkoittaa hedelmätöntä, yleensä eläimistä, mutta vähemmän poliittisesti korrektit käyttää myös hedelmättömistä naisista.
"luulin, että siskoni on hedelmätön... ja niinhän se sitten olikin."(kun kerta rock on lyriikkaa)